Project traditionele handarbeidontwikkeling

Onze Armeense contactpersoon Lala Mneyan, docente Armeens kunsthandwerk, werkt al jaren in Gavar, een kleine stad in Armenië die vroeger bekend was om zijn wol en weverijen. In de Sovjettijd was het een goed ontwikkelde industriestad, die later als gevolg van gebrek aan arbeidsplaatsen in 30 jaar langzaam is leeggelopen. Er wonen nog maar ca. 18.000 mensen. Alle werkplaatsen en fabrieken zijn gesloten. De mannen gaan voor werk naar Rusland, vrouwen en kinderen blijven alleen achter. Ook voor jonge mensen is er nauwelijks werk te vinden en ook zij trekken weg.

In Gavar bevindt zich een groep jonge mensen, aangesloten bij de NGO Geghareg, die interesse hebben om in hun stad iets te doen op gebied van handwerkproducten. Ze hebbe hulp en advies nodig om de kwaliteit van deze producten te verhogen om zo souvenirs e.d. te kunnen maken.

 

Lala Mneyan is bereid deze werkzaamheden op zich te nemen. Zij zelf en twee andere specialisten in Armeens kant, vilt en borduurwerk gaven gedurende zes maanden wekelijks les. Aan het einde van deze cursus werd een tentoonstelling gehouden waar de handwerkproducten verkocht werden.

Het benodigde geld voor deze lessen en het reisgeld werd ter beschikking gesteld door de Wereldwinkel Valkenburg die ging sluiten en een deel van de restsom ter beschikking stelde voor dit doel. Een mooie mogelijkheid voor deze jonge mensen dankzij deze gift!.

Deze jonge mensen die de cursus volgden, en waarvan enkele uit de omringende dorpen kwamen, hebben een droom: een handwerkzaak te openen in Gavar om traditionele souvenirs e.d. te verkopen. Tot in de verre omgeving is er geen handwerkzaak en inwoners en toeristen moeten hiervoor nu naar de hoofdstad.

Het project werd een groot succes. In Gavar werd na afloop van de lessen een tentoonstelling gehouden in het etnografisch museum, er was ook een handarbeidsmarkt in de straten. De opbrengst van de verkoop werd aan het museum geschonken. Men hoopt zo dit tot een jaarlijks gebeuren te maken in deze oude textielstad, wat vele mensen (ook toeristen) kan gaan trekken.

Er werden ook lessen en Vandazor gegeven. De dames waren heel blij met de lessen en kunnen nu hopelijk zelf wat gaan verkopen en verdienen.

In Getaschen werd les gegeven in een bijzonder basisschool (van 6-16 jarigen). De directeur heeft jaren geleden met de kinderen en hulp van de ouders een groente- en fruittuin aangelegd. De scholieren leren niet alleen groeten en fruit te verbouwen, maar mogen ook bepalen wat er mee gebeurd: meenemen of verkopen op de plaatselijke markt. Er wordt tussen de middag warm gegeten. Zo leren ze vroeg zelfredzaamheid en de handwerklessen waren een heel goede aanvulling op dit prachtige initiatief!